Oświetlenie stołu

Niezwykle istotne jest oświetlenie stołu w kuchni i jadalni. To tam spotykamy się codziennie z rodziną i tam spożywamy posiłki. Nieprawidłowy dobór źródła światła skutkuje przekłamaniem kolorystycznym i może sprawić, że twarze naszych pociech będą sino-niebieskie, a wędlina zielonkawa. Klosz lampy powinien być zawieszony na wysokości, która umożliwi dokładne, lecz niezbyt jaskrawe oświetlenie płaszczyzny całego stołu. Regulacja wysokości pozwala w niektórych sytuacjach obniżyć lampę, sprawiając, że strumień światła będzie bardziej skoncentrowany. Jeżeli wybieramy lampę z widocznym źródłem światła, np. żyrandol świecznikowy lub szczególnie popularne ostatnio lampy z zupełnie przeźroczystym kloszem, należy zastosować białe, matowane żarówki lub energooszczędne świetlówki kompaktowe, których mleczna bańka nie wywołuje olśnienia. Pamiętać przede wszystkim należy, że temperatura barwowa powinna oscylować w granicach barwy ciepło-białej, aby te chwile były czystą przyjemnością.

'
© 2014 a-creative.pl . Wszystkie prawa do treści oraz grafik zastrzeżone. Kopiowanie zabronione.